Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - تهران- ايرنا- مديرعامل کارگزار بيمه دولتي سلامت (شرکت بيمه آتيه سازان حافظ ) گفت: در آستانه پايان سال هستيم اما هنوز 300 ميليارد تومان مطالباتمان ازدستگاه هايي همچون آموزش و پرورش وتامين اجتماعي پرداخت نشده است.

به گزارش خبرنگار ايرنا، مهدي رياحي‌فر روز يکشنبه در جمع خبرنگاران افزود: در حال حاضر 100 ميليارد تومان از آموزش و پرورش و 200 ميليارد تومان از تامين اجتماعي طلبکار هستيم که بايد پرداخت کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وي اظهار کرد: تامين اجتماعي از اول آذرماه مطالبات ما راا پرداخت نکرده و تصور مي شود مشکل مربوط به نقدينگي و اعتبارات بودجه اي است که در اين حوزه بروز کرده است.
وي راجع به بدهي آموزش و پرورش هم گفت: بودجه رفاهي آموزش و پرورش کامل تخصيص نمي‌يابد و معمولاً بيمه در اولويت‌هاي آخر پرداختي آنها قرار مي‌گيرد.
رياحي فرد گفت: براي حل مشکلات آموزش و پرورش پيشنهادي ارائه کرديم، در همين راستا دولت در قالب صکوک و اوراق بهادار 250 ميليارد تومان براي آموزش و پرورش در سال 99 درنظر گرفته است اما نمي‌توانيم به بيمارستان ها و مراکز طرف قرارداد اوراق بدهيم تا سال 99 آن را نقد کنند.
وي ادامه داد: پيشنهاد داديم آموزش و پرورش صکوک را به بانک سرمايه بدهد و بانک سرمايه پول نقد در اختيارمان قرار دهد تا مطالبات آموزش و پرورش نيز تسويه شود. اکنون مشکل عمده ما تاخير در پرداخت‌هاست.
رياحي فر با اشاره به اينکه اگر بدهي ها اضافه شود ما به عنوان بيمه تکميلي قادر به پرداخت منابع و پول بيمارستان ها نخواهيم بود افزود: حتي اگر از منابع خودمان براي پرداخت مطالبات صرف کنيم، باز هم چند هزار معلم در فضاي مجازي کمپين هاي اعتراضي تشکيل مي دهند و ما را با مشکل مواجه مي‌کنند.
رياحي فرد تاکيد کرد: بيمه آتيه سازان حافظ شرکت کارگزاري است که صددرصد متعلق به سازمان بيمه سلامت است و وظيفه‌ کنترل بازار بيمه‌هاي تکميلي درمان را برعهده دارد. بيمه سلامت بيمه پايه درمان را بر عهده دارد و وظيفه ما فروش بيمه تکميلي و کنترل بازار بيمه هاي تکميلي است.
وي ادامه داد: قرار بود بيمه‌هاي پايه در بيمه سلامت در برنامه پنجم تجميع شوند که هنوز محقق نشده است ، اگر اين اتفاق مي‌افتاد شرايط متفاوت تر مي شد و منابع مالي پايدار شده‌اي داشتيم.
مديرعامل کارگزار بيمه دولتي سلامت با اشاره به قراردادهاي بيمه اي (منابع مالي و حق بيمه اي) افزود: درحال حاضر چهار هزار و 861 مرجع درماني از جمله کلينيک‌ها، داروخانه‌ها و بيمارستان ها، طرف قرارداد ما هستند.اگر منابع مالي به موقع تامين نشود و پولي به ما نرسد در بخش مراجعات غير مستقيم بيمه شده ها با مشکل مواجه مي شويم و احتمال آنکه بيمارستان ها لغو قرارداد کنند زياد است دراين صورت بيمه شدگان آسيب مي‌بينند.
وي خاطرنشان کرد: بيش از 6ميليون نفر طرف قرارداد ماهستند که دو ميليون و 800 هزار نفر مربوط به تأمين اجتماعي و مابقي مربوط به صندوق بازنشستگي کشوري و آموزش و پرورش مي شوند.
اين مسئول در شرکت بيمه در بخش ديگري از گفت وگوي خود به تبعات تقاضاهاي القايي در سيستم اشاره کرد و گفت: در حال حاضر با تقاضاهاي القايي بسياري مواجه هستيم، به ويژه در جمعيت بازنشستگان تقاضاي القايي براي آنژيو و کاتاراکت بسيار زياد شده است.
به گزارش ايرنا، شرکت بيمه آتيه سازان حافظ شرکت بيمه دولتي است که بيمه تکميلي بازنشسته ها را علاوه بر خدمات به دستگاه هاي ديگر برعهده دارد.
اجتمام**9136 ** 1776
خبرنگار: فرزانه جلاليان ** انتشار: ليلا خطيب زاده
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۲۶۹۶۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راهبرد جامع بیمه ایران برای سال ۱۴۰۳؛ تمرکز بر دیجیتالیزه کردن و نوآوری در بیمه‌های زندگی

مدیرعامل بیمه ایران، در نشستی با حضور مدیران کل استان‌ها، برنامه‌های استراتژیک شرکت را برای سال ۱۴۰۳ تشریح کرد و گفت: تبیین راهبرد سال ۱۴۰۳ در پنج محور الکترونیکی کردن فرآیندهای بیمه گری با اولویت حوزه خسارت، رشد و توسعه بیمه های زندگی با رویکردی نوآورانه در حوزه سرمایه گزاری، طراحی و معرفی محصولات جدید بیمه ای به بازار، افزایش توانمندی و قابلیتهای نمایندگان از طریق تعریف بسته های آموزشی، رفاهی و تسهیلاتی و معرفی بهتر دست‌آوردها و خدمات بیمه ایران از طریق رسانه های جمعی پرداخت.

نشست مدیرعامل با مدیران ستادی و استانی با عنوان همدلی، انسجام و اصول حرفه‌ای با حضور محمدرضاکشاورز مدیرعامل و رییس هیات مدیره بیمه ایران برگزار گردید.

کشاورز در این نشست که با حضور مدیران کل استان‌ها به صورت برخط همراه بود به تبیین راهبرد سال ۱۴۰۳ در پنج محور الکترونیکی کردن فرآیند‌های بیمه گری با اولویت حوزه خسارت، رشد و توسعه بیمه‌های زندگی با رویکردی نوآورانه در حوزه سرمایه گزاری، طراحی و معرفی محصولات جدید بیمه‌ای به بازار، افزایش توانمندی و قابلیت‌های نمایندگان از طریق تعریف بسته‌های آموزشی، رفاهی و تسهیلاتی و معرفی بهتر دست‌آورد‌ها و خدمات بیمه ایران از طریق رسانه‌های جمعی پرداخت.

وی گفت: بیمه ایران دارای تمدن سازمانی است و این تمدن سازمانی نتیجه تلاش بسیاری از همکاران و نمایندگان از قدیم تا به الان بوده و همه ما موظفیم این امانت را به خوبی حفظ، تقویت و به آیندگان منتقل کنیم. معتقدم قانونٱ و اخلاقٱ و شرعٱ باید از نگاه تمام ذینفعان برای حفظ این تمدن سازمانی، کوشش کنیم.

همه خودمان را مدیون شرکت میدانیم و به نظر من برای اداره شرکت بزرگ بیمه ایران باید روی چند موضوع توافق کنیم. برقراری نظم و انضباط در همه امور، تعامل و برقراری ارتباط با همه ذینفعان با رعایت احترام و سرعت بخشی توام با کیفیت در انجام امور. همه همکاران در سطوح حکمرانی، مدیریتی و عملیاتی باید به دنبال نهادینه کردن این مولفه‌های رفتاری باشیم.

مدیرعامل بیمه ایران افزود: بهترین جلسات من دیدار با مدیران استان‌ها و همکاران محترم شبکه نمایندگی است، چون کار اصلی و اجرایی را همکاران من در شعب و نمایندگی‌ها انجام می‌دهند. هدف از تشکیل نشست، دریافت نقطه نظرات و دیدگاه‌های مدیران استان‌ها است و همه دغدغه‌های مطرح شده را صحیح میدانم و از معاونین توقع دارم موضوعات را در حوزه خودشان اولویت بندی کنند و از مدیران ستادی نیز انتظار دارم انتظارات و درخواست‌های استان‌ها را سریع پاسخ دهند چرا که مشتری در شعبه منتظر تصمیم گیری ما نخواهد ماند. کسب و کار ما بیمه گری است و همه واحد‌ها باید به یکدیگر کمک کنند.

رئیس هیات مدیره با اشاره به نظرات مدیران کل استانی تاکید کرد: نباید تصمیمات در اجرا با وقفه روبرو شود و حدود اختیارات باید با توجه به شرایط رقابت بازار بهینه گردد. باید چابک‌تر تصمیم بگیریم و با تغییرات بروز شویم. تشکیل کمیته از افرادی که دل در گرو موفقیت شرکت دارند میتواند به دستیابی به اهداف کمک کند و من هم بنا دارم از همه سلائق که به شرکت علاقه دارند استفاده کنم.

وی در پایان گفت: بیمه ایران علیرغم نقش حاکمیتی، اما یک بنگاه تجاری و اقتصادی است و اعتقاد دارم نظام حقوق و دستمزد آن باید با این نگاه بهینه شود به همین جهت با توجه به مقررات دولتی به دنبال تحقق تغییراتی در این خصوص هستیم.

در ابتدای این نشست نعمت الهی سرپرست معاونت حقوقی و هماهنگی اموراستانها، شعب و نمایندگی‌ها با اشاره به تاکید مدیرعامل در تشکیل این جلسه به توضیح اجمالی برنامه حوزه مربوط پرداخت و از برگزاری گردهمایی حضوری سراسری مدیران در آینده نزدیک خبر داد.

در این نشست که با عنوان همدلی، انسجام و اصول حرفه‌ای برگزار شد مدیران کل استان‌های گیلان، همدان، یزد و سیستان و بلوچستان نیز به نمایندگی از استان‌های کشور دیدگاه‌های خود را مطرح نمودند.

دیگر خبرها

  • جزئیات تازه از پرداخت یارانه دارو و بیمه سلامت
  • پرداخت یارانه دارو ربطی به بیمه سلامت ندارد
  • ثبت‌نام کلاس اولی‌ها از ۱۹ اردیبهشت آغاز می‌شود
  • پرداخت خسارت درمان بازنشستگان تامین اجتماعی تا آخر سال ۱۴۰۲
  • ۲ هزار مشاور در آموزش و پرورش جذب می شوند
  • راهبرد جامع بیمه ایران برای سال ۱۴۰۳؛ تمرکز بر دیجیتالیزه کردن و نوآوری در بیمه‌های زندگی
  • تمدید اعتبار بیمه‌ای بیمه شدگان روستایی در خوزستان
  • داروخانه‌ها برای خرید شیر خشک پول ندارند
  • داروخانه‌ها برای خرید شیرخشک پول ندارند
  • داروخانه‌ها برای خرید شیرخشک پول ندارند/ ۲۶ همت بدهی بیمه‌ها